09-05-09

brandweer vraagt overleg over zonnepanelen

dyn003_original_250_163_pjpeg_2511379_d0e700c4da28e209069c36fa1c89b4d7[1]

De brandweer vraagt dringend overleg nu er op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen. 'Onze Duitse collega's waarschuwen voor acuut elektrocutiegevaar', aldus de Brandweervereniging Vlaanderen.

'Het probleem met zonnepanelen is dat ze blijven opladen en dus onder spanning blijven staan, ook wanneer de hoofdschakelaar in de elektriciteitskast wordt afgezet', zegt Guy Van de Gaer, de directeur van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV). 'Wanneer zo'n zonnepaneel beschadigd raakt bij een brand en wij die brand met water te lijf gaan, kunnen onze brandweerlui geëlektrocuteerd worden.'

De Duitse vereniging van brandweerkorpsen pleit er daarom voor dat eigenaars van woningen met fotovoltaïsche zonnepanelen dat kenbaar maken met een pictogram. Zo zijn brandweerlui gewaarschuwd dat een brandende woning zonnepanelen op het dak heeft staan.

De BVV kreeg de voorbije weken van verschillende korpsen vragen om uitleg. 'Daarom dringen we er bij de overheid op aan dat er snel procedures worden uitgewerkt. Er verschijnen immers zonnepanelen op steeds meer daken en dat vergroot de kans op incidenten.' De Brandweervereniging wil op die manier ook vermijden dat kleine korpsen hun eigen regeltjes uitwerken, zoals het leggen van een zwart doek op de zonnepanelen.

Bij de Antwerpse brandweer wordt op dit eigenste moment de laatste hand gelegd aan een specifieke procedure. 'Niet dat er bij ons al incidenten zijn geweest, maar we willen deze risico's uitsluiten', aldus Chris Addiers, commandant van de Antwerpse brandweer. 'Het gevaar loert vooral wanneer door brand of stormschade zo'n paneel beschadigd is geraakt en er water insijpelt.'

Addiers wil het gevaar niet minimaliseren. 'We spreken over spanningen tot 1.000 volt gelijkstroom.' Spanningen boven de 120 volt gelijkstroom zijn al levensgevaarlijk.

Ook het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito) is zich bewust van het gevaar. 'We hebben er jaren geleden al eens voor gewaarschuwd. Maar omdat zonnepanelen toen nog niet zo populair waren, kreeg dat weinig weerklank', aldus onderzoeker Paul van Tichelen.

 

20:02 Gepost door tomtommeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Beste Tom.

Iedereen roept voor de veiligheid van brandweermensen bij het blussen van panden met zonnepanelen maar nieumand onderneemt iets. Er bestaat wel degelijk gevaar voor electrocutie omdat de panelen in serie geschakeld zijn kan deze spanning wel oplopen tot 900 volt. De zonnepanelen gaan gewoon door met energie leveren.
Wij hebben hiervoor de oplossing door deze via en vernuftig systeem kort te sluiten.
Er wordt aan de gevel een schakelaar geplaatst voor de brandweer, schoorsteenveger en iedereen die op het dak moet werken.
Men kan de totale installatie hiermee kortsluiten vanaf de buitenkant van het pand.
Dit doen we toch ook met een neon reclame. Deze schakelen we toch ook uit vanaf de gevel van het pand.

Lijkt me een goed idee om hier voor de brandweer een voordracht te houden wat de werking van de zonnepanelen is, wat de gevaren zijn bij brand en wat te doen bij brand.

Met vriendelijke groeten.

Mathias Jacobs
JES Benelux bvba (Jacobs Energie Solutions)
M. 0031-612880910 T. 04-3810798

Gepost door: math jacobs | 26-04-11

De commentaren zijn gesloten.